Rijvaardigheidstest in Rinsumageest

Rinsumageest: In samenwerking met de Stichting Bevordering Verkeersveiligheid (SBV)

en VVN ( Veilig Verkeer Nederland) en de DDFK gemeenten werd in de Bijert een

rijvaardigheidstest georganiseerd voor senioren.

De samenwerkende organisaties en de gemeentes zijn ervan overtuigd dat je alleen door gezamenlijke inzet de verkeersveiligheid kunt verbeteren, mede daarom werd de mogelijkheid geboden om mee te doen aan een rijtest met een deskundige rijinstructeurs met daarnaast testen van Veilig Verkeer Nederland op het reactievermogen.

Een weggebruiker moet in het verkeer veel waarnemingen doen en steeds weer beslissingen nemen en als men wat ouder wordt dan moet men zich aanpassen. Er kunnen beperkingen komen in gezichtsscherpte en reactiesnelheid en dat wordt vaak gecompenseerd door rustiger te rijden Bovendien wijzigen verkeersregels met enige regelmaat, dus bijblijven is belangrijk om veilig aan het verkeer te kunnen blijven deelnemen.

Maar liefst 50 deelnemers gingen de uitdaging aan om met de rijinstructeurs op pad te gaan en aan de ogen en reactie testen mee te werken. Volgens Ellie Feddema die namens de DDFK gemeentes in de organisatie zit rijden de ouderen nog heel goed, wij willen daarom doorgaan met allerlei acties om de verkeersveiligheid in onze regio te bevorderen. De praktijk gaf ook nu weer aan dat men de adviezen waardeerde en accepteerde waardoor men zich weer verantwoord en veiliger kan voelen in het verkeer.