Provinciale aftrap Praktisch Verkeersexamen Fryslân

Op maandagt 10 mei was het zover. Om 08.00 uur arriveerden de eerste genodigden in de kantine van SC Leovardia aan het Kalverdijkje 83 te Leeuwarden om de Provinciale aftrap van het Praktisch Verkeersexamen Fryslân bij te wonen.

Vrijwilligers van VVN hadden inmiddels in de straffe wind de startlocatie ‘aangekleed’. Een grote blauwe start en finishboog en 6 ‘Skydancers’ en een podium voor de sprekers versierden het terrein.

 

De leerlingen van OBS de Weide arriveerden onder begeleiding van een auto van Omrop Fryslân om 08.15 uur op het terrein, parkeerden hun fietsen in de stalling en verzamelden zich voor het podium.

 

Niet geheel volgens planning nam Wethouder Friso Douwstra de micorofoon in zijn hand en vroeg de leerlingen of ze het theoretisch examen hadden gemaakt en wie er waren geslaagd; alle handen van de leerlingen gingen de lucht in! De heer Douwstra benadrukte het belang van het in de praktijk brengen van datgene wat de leerling aan theoretische kennis hebben geleerd en wenste hun veel succes. Vervolgens nam Gedeputeerde Michiel Schrier het woord. Hij vroeg de leerlingen wie erwel eens gebruik maakte van de mobiele telefoon op de fiets. Er gingen diverse handen de lucht in. De heer Schriers waarschuwde de leerlingen dat gebruik van de mobiele telefoon zorgt voor afleiding en de kans op een ongeluk verhoogt. Daarna was het de beurt aan de districtsvoorzitter, mevrouw Henni van Asten, die eigenlijk het welkomst woord had moeten uitspreken. Zij wenste de leerlingen heel veel succes. Tot slot legde VVN vrijwillger Jan Kamminga de gang van zaken rond het praktisch verkeersexamen uit aan de leerlingen van OBS De Weide.

 

De eerste fietskeuringen werden met hulp van de heren Douwstra en Schriers uitgevoerd. Zij bleken goed op de hoogte te zijn aan waar een veilige fiets moet voldoen.

 

Nadat de fiets van de eerste leerling was goedgekeurd, vertrok deze en legde het examenparcours door Leeuwarden Oost af. In vier dagen zullen ongeveer 700 leerlingen van 33 scholen in de gemeente Leeuwarden het Praktisch Verkeersexamen afleggen.

In de hele provincie Fryslân zijn dit ongeveer 6500 leerlingen.