De Regenboog uit Dokkum krijgt les in smartphone gebruik in het verkeer!

De leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Regenboogschool uit Dokkum kregen van Veilig Verkeer Nederland een les in het gebruik van smartphones in het verkeer en met name de gevaren van het gebruik daarvan op de fiets.Het gebruik van de smartphones is de afgelopen jaren sterk gegroeid, ook in het verkeer, daardoor is er een nieuwe oorzaak van verkeersongevallen bijgekomen.

Onder jongeren heeft ongeveer een op de vijf fietsongevallen met smartphone gebruik te maken.

De leiding van de Regenboogschool aan de Mearsloatswal vond het daarom belangrijk dat vooral deze groep bewust moest worden gemaakt van het gebruik van mobieltjes in het verkeer.

 

Jan de Jong van VVN ging met de jeugd in discussie over een aantal stellingen, de leerlingen konden hierop reageren en in debat van elkaar leren.

In een filmpje werd de werking van de hersenen uitgelegd waaruit meer dan eens bleek dat men maar één ding tegelijk kan doen.

Dus fietsen en met het mobieltje aan de slag is dus onmogelijk.

Uit de reacties van de kinderen bleek dat men het heel normaal vond om fietsend even te bellen of te whatsappen, wat doe je als je een berichtje krijgt?

Wil je direct weten wie contact zoekt? De ouders geven ook vaak niet het goede voorbeeld bij het gebruik van mobieltjes in de auto...

Het moet dus niet bij praten blijven, de kinderen moeten bewust worden van de risico’s.

Riskant verkeersgedrag van kinderen is niet een kwestie van onwil, maar vaak een gebrek aan kennis en de gevaren van dat moeilijke verkeer.

Verkeerseducatie op school, daar kan men niet vroeg genoeg mee beginnen.

Veilig Verkeer Nederland vindt het van groot belang dat scholen hieraan meewerken en dat zij de verkeersveiligheid een vaste plaats in het onderwijs geven.

De Regenboogschool is een goede uitzondering die al eerder meedeed aan de bevordering van de zichtbaarheid van de kinderen op de fiets en die in de maand maart een remdemonstratie gaat geven aan de leerlingen zodat men met eigen ogen kan zien hoeveel meters een auto nodig heeft bij een noodstopbij snelheden van 30 en 50 km per uur.

Ook dit nieuwe project geeft weer aan dat het deze school ernst is met de verkeersveiligheid.