180 leerlingen uit Zuidoost Fryslân hebben virtueel de wereld rondgefietst

Woensdag 14 juni 2017 wordt de fietscampagne ‘Rond de wereld in minder dan 80 dagen’ afgesloten met een feestelijke bijeenkomst in Theater de Skâns in Gorredijk. Daar worden de beste groepen en beste leerlingen beloond met een leuke prijs. Wethouder Wietze Kooistra en Secretaris ROF Sipke van der Meulen zullen de prijzen overhandigen. De dat wordt gepresenteerd door Tako Rietveld – kindercorrespondent en voorheen bekend van het Jeugdjournaal.


In minder dan 80 dagen de wereld rondfietsen. Het is een behoorlijke uitdaging, maar 180 leerlingen groep 8 uit Zuidoost Fryslân zijn deze uitdaging aangegaan. Zij fietsten virtueel de wereld rond. In opdracht van provincie Fryslân heeft Mobycon deze competitieve fietsstimuleringscampagne uitgezet, onder de naam ‘Rond de wereld in minder dan 80 dagen’.
Het doel van de campagne is meerledig. Niet alleen wordt fietsen op deze manier gestimuleerd omdat het gezond en leuk is, maar ook wordt aandacht besteed aan verkeersveiligheid en het opbouwen van fietservaring. Dit zijn skills die na de zomer voor een groot deel van deze leerlingen meteen in de praktijk kunnen worden gezet. Zij gaan naar het voortgezet onderwijs, wat vaak gepaard gaat met meer fietsen! Door dit lesprogramma krijgen de leerlingen ook inzicht in hoe in andere plaatsen op de wereld wordt omgegaan met fietsen en verkeersveiligheid.


De kilometers die de kinderen fietsten werd bijgehouden in een speciaal hiervoor ontwikkelde app. De leerlingen, die allen een smartphone te leen kregen, konden zo elk gefietst traject uploaden en bijdragen aan het totale doel van 40.000 km. Op de site 80dagen.com kunnen de kinderen hun voortgang bijhouden. Daar wordt gepresenteerd hoeveel kilometer in totaal is gefietst, hoeveel kilometer elke groep heeft gefietst en een
individuele tussenstand.


Onderweg komen de scholieren langs 5 wereldsteden. Door leuke filmpjes over deze steden worden de kinderen geïnformeerd over het verkeer en lokale gebruiken. Daarnaast krijgen ze per stad een uitdagende opdracht, waarmee ze nog een leuk prijsje kunnen verdienen.