Jongeren

Jongeren zoeken hun grenzen op, ook in het verkeer. Dat komt niet zozeer door gebrek aan verkeerskennis of door hun ontwikkeling, als wel door hun gedrag. Juist daarom is het zo belangrijk dat verkeerseducatie niet stopt bij het behalen van het Verkeersexamen in groep 8. In het voortgezet onderwijs kan bijvoorbeeld aandacht worden besteed aan:

  • gevolgen van groepsgedrag in het verkeer;
  • gevaren van fietsen met oordopjes in;
  • veilig brommer- of scooterrijden;
  • de dode-hoek bij grote voertuigen.

Jonge automobilisten en ervaren bestuurders

Beginnende automobilisten moeten na het behalen van hun rijbewijs nog de nodige routine opbouwen. Door gebrek aan rijervaring en ‘de leeftijd' zelf, hebben jonge automobilisten (18-24 jaar) een vier keer zo grote kans op een ongeval als ervaren bestuurders. Een bestuurder geldt als ervaren als hij ten minste zes jaar rijervaring heeft of 10.000 kilometer heeft gereden. Door vrijwillig een aanvullende rijopleiding te volgen, kan een beginnende automobilist zich beter voorbereiden op allerlei onverwachte situaties die hij tegen kan komen.

Het risico van routine

Een ervaren bestuurder loopt echter ook risico. Juist het rijden op routine zorgt ervoor dat er kleine foutjes in het rijgedrag sluipen, waardoor de kans op een ongeval groter wordt. Het kan daarom geen kwaad het eigen rijgedrag na een aantal jaren eens onder de loep te nemen. Bovendien biedt het een uitgelezen kans om de misschien weggezakte verkeerskennis weer op te frissen.

Hieronder treft u een opsomming aan van de projecten die we op dit moment uitvoeren in het voortgezet onderwijs.